Filigrain lamp: je huis in een oosters licht

Iets dat veel mensen over het hoofd zien wanneer ze aan de slag gaan om hun huis of hun zaak te decoreren is het belang van goede verlichting. Zeker als je gaat voor een oosterse decoratie dan is het goed om ook eens te kijken hoe je het geheel op een oosterse wijze kan verlichten. Een bepaald design kan nog zo goed doordacht zijn, als je belichting fout zit dan had je net zo goed niet kunnen decoreren.

Een echte interieurarchitect wordt geacht goed op de hoogte te zijn van welke effecten je met welk soort licht kan bereiken. Maar we hebben niet allemaal een budget om een designspecialist of interieurarchitect onder de arm te nemen. En dat hoeft ook niet: als je er maar een beetje gevoel voor hebt en veel inspiratie opdoet vooraleer je eraan begint dan kan je de hele decoratie, tot en met de verlichting, best zelf aanpakken.

Hoe kies je de juiste verlichting?

Vier elementen waar je rekening mee moet houden als je de verlichting van een kamer, je huis of je zaak aan het plannen bent zijn de volgende:

  • Hoe licht wil ik deze kamer juist hebben?
  • Waar wil extra accenten aanbrengen door de verlichting?
  • Zijn er plekken die extra licht nodig hebben (werkplaatsen of de eettafel bijvoorbeeld)
  • Waar en hoe kan ik verlichting aanbrengen die een puur decoratieve functie heeft?

Pas nadat je op al deze vragen jezelf een antwoord hebt kunnen bieden kan je gaan winkelen om de juiste armaturen en lampen te vinden. Je weet dan nog niet welke lamp je juist gaat kopen natuurlijk, daarvoor zal je moeten kijken wat er in de aanbieding is en wat er binnen je budget valt. Maar je weet nu wel welke functie elke lamp zal moeten krijgen en dit gaat je enorm helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Oosterse verlichting

Een filigrain lamp leent zich meestal tot twee van de aspecten waar je hierboven een antwoord op gegeven hebt. Ze kan voor puur decoratief licht zorgen dankzij de mooie vormgeving van de lamp zelf of ze kan bepaalde accenten aanbrengen in een kamer, een donker hoek iets meer naar voren brengen bijvoorbeeld.

Eén typisch kenmerk van oosterse decoratie is immers dat ze lang niet altijd functioneel is. Heel veel decoratieve elementen zijn niet meteen nuttig maar dragen enkel bij aan de pracht en schoonheid van het geheel, zo ook de verlichting. Dat wil niet zeggen dat je voor je algemene verlichting geen oosterse lampen moet zoeken natuurlijk, die bestaan ook maar dan kijk je beter naar de Marokkaanse kroonluchters bijvoorbeeld.

marokkaanse hangende lampen