Marokkaanse lampen brengen je in warme sferen

Om een romantische of exotische sfeer aan een bepaalde plek te geven kan je natuurlijk tal van decoratieve elementen aanbrengen. Maar één heel eenvoudige manier die mensen soms wel eens vergeten is de verlichting. Een Marokkaanse verlichting, gaande van chique Moorse armaturen tot Marokkaanse lantaarns is dé manier om een romantische en exotische sfeer te verkrijgen.

Het aanbod aan dit soort lampen is enorm: kandelaars, wandlampen, luchters… Heel veel van dit soort authentieke lampen zijn bovendien handgemaakt wat wil zeggen dat ze 100% uniek zijn.

Haal je inspiratie op internet of in designmagazines

Ben je op zoek naar een Marokkaanse glaslantaarn of toch eerder naar een koperen armatuur om aan de muur te hangen? Dan heb je de keuze uit alle mogelijke prijzen en varianten dus laat je vooral niet overdonderen door dit uitgebreide assortiment en kijk al eens rond op internet of in magazines vooraleer je naar de winkel gaat. Zo kan je je een idee vormen van wat echt bij jouw eigen smaak en inrichting past. Tal van designers werken trouwens met dit soort lampen voor hun grootste klanten zoals bijvoorbeeld grote luxehotels. En deze tonen maar wat graag het resultaat in hun brochures en websites dus wees maar zeker dat je voldoende voorbeelden kan vinden.

Een overzicht van de meest populaire Oosterse lampen

Laten we eens kijken welke soorten Marokkaanse lampen er zoal bestaan.

  • Muurverlichting: Vaak gaat het hier om eenvoudige ‘kappen’ die je over een bestaande lamp in de muur kan aanbrengen. De ‘kap’ zelf is uiteraard meestal erg mooi vormgegeven en kan zo ontworpen zijn dat ze veel of weinig licht doorlaat. Mocht je nog geen lampaansluiting in de muur hebben kan je ook wel enige modellen vinden waar een lamp achter de kap kan geplaatst worden met een kabel die je dan eventueel discreet moet wegwerken.
  • Buitenlampen: Deze zijn meestal te verkrijgen in de vorm van lantaarns waar ofwel een gloeilamp in aangebracht wordt of, en dat is erg romantisch natuurlijk, waar ook een olielamp of kaars in kan branden. Een uitstekend idee voor je volgende tuinfeestje
  • Hangende lampen: Voor je algemene verlichting zoek je uiteraard een hangende lamp. Deze bestaan in de vorm van kroonluchters, lantaarns en ovaalvormige of bolle lampkappen en worden verkocht in prijzen die bij elk budget passen, de goedkoopste modellen vind je al vanaf minder dan 50€, de meer exclusieve modellen kunnen al snel enkele honderden euro’s kosten.
  • Tafellampen: Gemaakt op traditionele wijze door Marokkaanse ambachtslui, deze lampen kan je vinden met zowel moderne als klassieke designs. Meestal worden deze lampen uit brons gesneden en vervolgens wordt er een erg gedetailleerd patroon op gegraveerd. Het gereedschap waarmee dit gedaan wordt staat in Marokko bekend als de ‘serrouj’. Enkel echte vaklui hebben de kennis om dit soort lampen te maken maar gelukkig zijn er nog voldoende specialisten ter plaatse die deze kunst onder de knie hebben en die dit soort prachtige lampen kunnen produceren.