Oosterse accessoires: Omdat elk detail telt

Om een design helemaal af te maken heb je accessoires nodig. Accessoires zeggen heel veel over de smaak van degene die de kamer (of het huis) ingericht heeft, meestal de eigenaar soms de interieurarchitect.

Accessoires spelen een grote rol in Oosterse culturen

Zeker als je graag in een Oosterse stijl wil decoreren mag je het belang van accessoires niet onderschatten. De Oosterse stijl is er immers één van overdaad. Bezoekers moeten onder de indruk raken van de pracht maar ook van de hoeveelheid aan objecten die samen één geheel vormen maar ook elk apart een streling voor het oog zijn.

Accessoires is een uitgebreid begrip, voor mensen die niet professioneel met decoratie en design bezig zijn is het niet altijd duidelijk wat hier allemaal onder valt. En de lijn is ook niet zo heel duidelijk. Over het algemeen bedoelen we met accessoires echter alles dat niet meteen functionele waarde heeft maar puur decoratief is. Dit kunnen kunstwerken zijn maar ook kussens, antieke stukken enzovoort.

Hoe kitsch te vermijden?

Waar moet je nu zal opletten als je begint met het verzamelen van Oosterse accessoires voor je huis of zaak? Eén belangrijk punt is ongetwijfeld de authenticiteit. Dit is geen noodzaak want je kan ook heel mooi decoreren met kopieën en namaak en als je gebonden bent aan een beperkt budget heb je soms geen andere oplossing, dat begrijpt iedereen.

Maar het helpt wel om je even te verdiepen in wat authentiek is en wat niet. Als je hier zelf niet voldoende kennis over hebt kan een goede verkoper die thuis is in Oosterse decoratie je hier vast en zeker bij helpen. Of je kan tegenwoordig ook heel veel informatie zo van internet plukken natuurlijk. Door op z’n minst het onderscheid te kunnen maken tussen authentieke en niet authentieke stukken weet je hopelijk te vermijden dat je decoratie kitscherig wordt, want dat is de nachtmerrie van elke decorateur. Het is niet omdat een object op zichzelf mooi is dat het geen kitsch kan zijn, maar een authentiek accessoire is nooit kitsch.

chique hoor interieur

Informeer je over de lokale tradities

Werk je met enkel authentieke stukken dan hoef je dus niet bang te zijn dat de individuele objecten kitscherig zouden zijn, waar je wel voor moet opletten in dat geval is geen objecten te combineren die in de oorspronkelijke cultuur (Turks, Marokkaans, Egyptisch…) nooit zouden gecombineerd worden. Dus bijvoorbeeld al geen objecten uit twee heel verschillende Oosterse landen gaan combineren maar ook even kijken wat de gebruiken zijn rond decoratie in één bepaald land. Ook hierbij kan een goede verkoper je adviseren en je helpen de valkuilen te vermijden.