Oosterse accessoires uitkiezen en gebruiken

Bij het uitkiezen van de juiste accessoires om je Oosterse design af te maken en bij het bepalen van de juiste plek voor die objecten zijn er een paar richtlijnen die je kan volgen om je te helpen de juiste keuzes te maken. Wij zetten er hieronder een aantal voor je op een rij.

  • Welke stijl heeft de kamer waarvoor je accessoires zoekt?

Als je gekozen hebt voor een Egyptische stijl zoek dan ook accessoires uit dit land, dat lijkt vanzelfsprekend maar toch gaan er veel mensen daarbij in de fout. Maar evengoed moet je kijken of de kamer bijvoorbeeld plechtig aanvoelt of juist eerder speels, ook dit zal bepalen welke accessoires passen en welke niet.

  • Bekijk op welke plekken je de accessoires kan plaatsen en tonen aan je gasten. Het is belangrijk dat je je mooiste stukken op een goed zichtbare plaats zet natuurlijk maar je hoeft je gasten er ook niet mee in hun gezicht te slaan. Subtiliteit is de sleutel!
  • Probeer verzamelingen van accessoires te creëren. Zeker als het om kleine objecten gaat komen deze vaak beter tot hun recht als je ze samen ergens plaatst, zo trekken ze ook meer de aandacht.
  • Teveel symmetrie hoeft niet. Veel mensen maken de fout bij het inrichten van een huis of kamer dat ze denken dat symmetrie het summum van perfectie is. Natuurlijk is een zekere symmetrie mooi en zelfs rustgevend maar je mag deze met een gerust hart hier en daar wel doorbreken, ook bij de plaatsing van je accessoires.
  • Let op met het kleurgebruik: zoals je weet wordt in Oosterse decoratie heel veel met kleuren gewerkt, en vaak ook behoorlijk felle kleuren. Dat kan op het eerste oog een wildgroei aan kleuren lijken waar je de volledige vrijheid in hebt om mee te doen wat je wil maar toch is dat niet zo. Ook in het aanbrengen van Oosterse accessoires moet je letten op het feit of kleuren wel bij mekaar passen.
  • Sta even stil bij het ruimtegebruik. In een kleine kamer vermijd je best al te grote accessoires te plaatsen, niet alleen omdat je er veel ruimte mee verliest maar omdat ze dan ook té dominant kunnen worden in vergelijking met de andere objecten in de kamer.
  • Werk stap per stap en durf jezelf corrigeren. Dit geldt eigenlijk voor het gehele design- en decoratieproces maar nog meer voor de accessoires. Je kan hier ook veel meer mee spelen vermits het om kleinere objecten gaat. Heb je iets gekocht waarvan je je achteraf bedenkt dat het toch niet helemaal past? Durf het dan even in de kast te stoppen en verknoei er je totale design niet mee omdat je het zo zonde zou vinden het niet te gebruiken.